6/12/2008

ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ από 7-4-08

1. Το πρώτο κείμενο κυκλοφόρησε στις 7/4/08. Αποσκοπούσε στην γνωστοποίηση του προβλήματος, χωρίς να καλεί σε κινητοποιήσεις.

2. Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε το πρώτο κάλεσμα για συγκέντρωση κατοίκων για τις 12/4/08.

3. Κάτοικοι που καθόταν στην πλατεία Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου) και νωρίτερα είχαν κολλήσει το παραπάνω κάλεσμα συλλαμβάνονται από αστυνομικούς και οδηγούνται με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα και στο κρατητήριο. Αργότερα αφήνονται ελεύθεροι.

4. Το Σάββατο 12/4/2008 γίνεται η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής Μεταμόρφωσης, στην πλατεία Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου).Μαζεύτηκαν δεκάδες κάτοικοι, συζήτησαν και πρότειναν τρόπους δράσης. Καταγγέλθηκε ότι υπάρχουν εκτός από την κεραία στην Αγ. Σοφίας 109 της ΚΟΣΜΟΤΕ και άλλες σε πολύ κοντινή απόσταση. Στην Κερκύρας 24 της TELESTET και στην Ρούμελης 18 της VODAFON και της INFOQUEST.
Έγινε πορεία στα κτίρια που έχουν τις κεραίες.Αστυνομικοί παραβρίσκονταν και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση και όταν οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στα κτίρια, προστάτεψαν τις εισόδους τους. Μετά από την επιμονή να επιδειχτούν οι άδειες για τη λειτουργία των κεραιών, ο ιδιοκτήτης που εμφανίστηκε στο ένα κτίριο και δεν έδειξε σχετικές άδειες, οδηγήθηκε με απαίτηση των παρευρισκομένων κατοίκων και δημοτικών συμβούλων στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

5. Την επόμενη μέρα απόγευμα της Κυριακής 13/4/2008 συγκεντρώθηκαν για δεύτερη φορά οι κάτοικοι και υπέγραψαν 2 κείμενα :

6. το ένα ζητούσε με εισαγγελική παραγγελία να εμφανίσουν στο αστυνομικό τμήμα οι κάτοικοι τυχόν άδειες που έχουν για την εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών.

7. Το άλλο είναι το κείμενο και απευθυνόταν στο Δήμο με αιτήματα για να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβούλιου στις 18/4/2008.

8. Το κείμενο με τις πρώτες 193 υπογραφές κατατέθηκε στο Δήμο στις 14/4/2008 προκειμένου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την Τετάρτη 16/4/2008 ώρα 8.00 μ.μ. στην πλατεία, για ενημέρωση και ενόψει της παράστασης στο δημ. συμβούλιο.

9. Γίνεται επιτυχημένη παρέμβαση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/4/2008 που συζητήθηκε το υπόμνημα με τις υπογραφές, οι οποίες έχουν φτάσει τις 320. Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποδέχτηκε το δίκαιο των κατοίκων και ενέκρινε τα αιτήματα για να βοηθήσει.

10. Την Κυριακή 20 Απρίλη 2008, στις 7 μ.μ. οι κάτοικοι μαζεύονται στην πλατεία Τσιρακοπούλου για να συζητήσουν για την πορεία της δράσης τους. Εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης κτιρίου με μια κεραία και δηλώνει ότι έχει κάνει έγγραφο προς την εταιρεία για να την κατεβάσει.

11. Βγαίνει το κάλεσμα
12. Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 6 Μάη στην Πλ. Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου) για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Διατράνωσαν την αντίθεση τους στην ύπαρξη των 3 κεραιών γύρω στην πλατεία και συμφώνησαν για νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Μάη στον ίδιο χώρο. Αρκετοί κάτοικοι δήλωσαν προθυμία να παρακολουθούν ως εκπρόσωποι των κατοίκων την επιτροπή που θα συστήσει ο δήμος για τις κεραίες. Οι κάτοικοι αυτοί θα εναλλάσσονται.Επίσης, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή μη των κεραιών θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και οι κάθε είδους ενέργειες για την απομάκρυνση όλων.
Στη συνέχεια έγινε πορεία στα κτίρια που υπάρχουν οι κεραίες. Αστυνομικοί ένστολοι και μη βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κατοίκους μπροστά στα κτίρια.
13. Αποστέλλεται εξώδικο από την Δευτεραίου Αικατερίνη, ιδιοκτήτρια κτιρίου με κεραία, προς Δήμαρχο, κοινοποιούμενο στους δημοτικούς συμβούλους Πάλμο, Τζιορτζιώπουλο (εννοεί Τζιορτζιώτη), Παρασκευόπουλο (εννοεί Σωτηρόπουλο), Μακράκη, Ανδρίτσο και την κάτοικο Κοντογιάννη. Το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καλεί «να επαναφέρουν την ηρεμία και να σταματήσουν τις παράνομες και αναίτιες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των συμπολιτών» και απειλεί με «λήψη ασφαλιστικών μέτρων για δέσμευση προσωπικής τους περιουσίας».


14. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ανησυχήσει. Εκπρόσωποι εταιρείας κινητής τηλεφωνίας τηλεφωνούν σε Δημ. Συμβούλους αρχικά ζητώντας προσωπικές συναντήσεις, και όταν εισπράτουν αρνητική απάντηση, επανέρχονται ζητώντας εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις και απαιτώντας με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τον τερματισμό τους.
Νέα καλέσματα.


15. Η συγκέντρωση στις 15/5 είναι μαζική και πετυχημένη. Γίνεται πορεία προς τα κτίρια που υπάρχουν κεραίες. Αναγράφονται συνθήματα από κατοίκους στο οδόστρωμα.


16. Νέα συγκέντρωση στις 22 Μάη εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα και καθορίζεται η επόμενη συγκέντρωση. Μετά γίνεται πορεία προς τα κτίρια που υπάρχουν κεραίες. Αναγράφονται συνθήματα στο οδόστρωμα και κλείνει για λίγο η διασταύρωση της Αγ. Σοφίας με την Ταταούλων.

Εγκρίνεται ψήφισμα και
Νέο Κάλεσμα για τις 29/5



17. Πετυχημένη η συγκέντρωση στις 29/5. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο θεατράκι και συζητούν για τις επόμενες ενέργειές τους. Ενημερώνονται ότι ο Δήμος θα αναρτήσει πανώ. Από τους 11 κατοίκους που δήλωσαν ότι θέλουν να εκπροσωπούν τη συνέλευση των κατοίκων στην επιτροπή που θα συστήσει ο δήμος οι 6 από αυτούς δήλωσαν ότι θα πηγαίνουν σε πρώτη φάση και ότι μαζεύτηκαν ήδη για αυτό το λόγο και διάβασαν ένα κατάλογο με αιτήματα που είχαν διατυπώσει.
Οι κάτοικοι ανανεώνουν την απόφασή τους για νέα συνάντηση την Πέμπτη 19 Ιούνη, καλώντας και κάποιον ειδικό για να γίνει συζήτηση και διερευνώντας αν υπάρχει δυνατότητα για συναυλία.
Εγκρίνουν κείμενο απόφασης.


18. Αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αριστερής Παρέμβασης, με παραλήπτη τον Σταύρο Τζιορτζιώτη και με αποστολέα δικηγορικό γραφείο, δήλωση της Λειβαδίτη Αθηνάς, ιδιοκτήτριας κτιρίου με κεραία, το οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει : «Πέραν των αξιόποινων πράξεων, που λαμβάνουν χώρα (συκοφαντική δυσφήμηση, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απειλή, διέγερση, διατάραξη της ειρήνης των πολιτών κ.α), η αξιολόγηση και η διώξη των οποίων δεν είναι της παρούσης, εκφράζω την διαμαρτυρία μου σε βάρος σας για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, καθότι νιώθω ότι βρίσκομαι σε κατάσταση πολιορκίας και απολύτου θυματοποίησης.».

19. Γίνεται συνάντηση αντιπροσωπείας των κατοίκων με τον δήμαρχο Βύρωνα. Υπόσχεται νομική στήριξη των ενεργειών των κατοίκων. Ο Δήμος αναρτά πανώ σε δρόμους της περιοχής με σύνθημα : ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

19. Αντιπροσωπεία των κατοίκων επισκέπτεται τον ιδιοκτήτη κτιρίου κεραίας για να ενημερωθεί για την πορεία ενεργειών του, όπως έχει υποσχεθεί, για την απομάκρυνση της μιας κεραίας.

20. Προετοιμάζεται η νέα συγκέντρωση-συνέλευση για τις 19 Ιούνη ώρα 8.00 στο θεατράκι της πλατείας Κολλημένου (Τσιρακοπούλου).
Στη συγκέντρωση θα μιλήσει και ο επ. καθηγητής ηλεκτρονικής φυσικής κ. Λιολιούσης Κώστας. Στη συνέχεια θα γίνει συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα της περιοχής μας.